Ik sta voor Invitare

Je ontspannen voelen in de klas, omdat je mag zijn wie je bent. Dát is waar ik voor sta

Rik, leerkracht groep 4/5
op basisschool de Bonckert

“Het is zó gaaf als de klas helemaal opgaat in de les. Dat je een bom kan laten vallen, maar ze het niet zouden merken. Als dat lukt, om ze op die manier aan’ te krijgen, dan ben ik op m’n best.”

Rik is een echt buitenmens. “Ik kom uit de buitensport, waar ik jarenlang groepsactiviteiten verzorgde. Toen ik vader werd wilde ik meer balans in mijn werkweek. Het onderwijs heeft me altijd al getrokken en dus heb ik me om laten scholen. Best een stap, maar ik dacht: ik ga het gewoon doen. Ik heb er geen moment spijt van gehad!”

Klik

“Ik had een soort ideaalbeeld in mijn hoofd, van hoe een basisschoolperiode eruit moet zien. Tijdens mijn stages bleek dat plaatje lang niet altijd te kloppen. Ik merkte dat het onderwijs nog vaak best traditioneel is. Totdat ik hier op De Bonckert kwam. ‘Klik’ ging het, dít is hoe ik het in mijn hoofd had!”

ErvaringsGericht

“Als leerkracht is het belangrijk dat je kinderen laat voelen dat ze altijd bij jou terecht kunnen, didactisch, maar ook pedagogisch. Ze moeten zich op hun gemak voelen bij je en ontspannen zijn in hun doen en laten. Het didactische stuk komt daarna pas.”

De Bonckert staat voor ErvaringsGericht onderwijs, dat uitgaat van welbevinden en betrokkenheid. “Alleen als je goed in je vel zit en betrokken bent, komen dingen aan en kom je tot leren. En dus ben je veel aan het observeren. Door even pas op de plaats te maken en te checken: hoe komt iets binnen bij een kind, hoe wordt mijn onderwijs ervaren? Zijn ze er wel echt bij met hun hoofd?

Natuurlijk kijk ik dan ook naar mezelf. Hoe zit ik eigenlijk in mijn vel vandaag? En wat doet mijn gemoedstoestand met mijn dag en de kinderen? Wat je erin stopt, krijg je er tenslotte ook weer uit.”

Naar buiten

Rik zoekt graag de variatie en creativiteit op in zijn lessen. “Laatst nog, met de spellingles, heb ik team ‘eindigt-op-een-d’ en ‘team-eindigt-op-een-t’ tegen elkaar laten strijden. Ze moesten zoveel mogelijk bijpassende woorden zoeken, in het lokaal. Daar gaan ze dan helemaal in op. En ja, als het even kan, ga ik met de kinderen naar buiten. Lekker bewegen, even in een andere omgeving zijn… De stof komt dan op een heel andere manier binnen.”

‘Eigen’ maar professioneel

De kinderen van Rik zitten ook op de Bonckert. “In de tijd dat ik hier nog niet werkte maar wel als vader op het schoolplein stond, had ik al het gevoel van, dit is nou een team waar ik wel deel van uit zou willen maken.”

Gelukkig bleek dat ook achter de voordeur te kloppen. “Ik ben hier heel goed ontvangen en wordt goed begeleid, door een vaste buddy. Ook fijn: we gaan heel ‘eigen’ met elkaar om en hebben een goede klik, maar we zijn óók professioneel. We durven dingen gewoon uit te spreken naar elkaar en kritisch te zijn. Daar kom je uiteindelijk het verste mee.”